Ja – de er overalt! Altsaa skilte du ikke finder i Danmark! Naar man gaar rundt og kigger stoeder man paa de underligste skilte – skilte der viser, at man nok er kommet lidt langt hjemmefra!

Hvor ser man for eksempel et skilt ved en indgang til en restaurant der siger at man skal overlade alle sine skydevaaben og andre vaaben til vagten? Ihvertfald ikke i Stjaer!

Eller at der er en strafbar handling ikke at sortere sit affald? Efter 3 overtraedelser ryger man 10 dage i spjaeldet – tror jeg nok! Det glaeder selvfoelgelig en miljoeingenioer meget, at man tager affaldshaandteringen alvorligt – men faengselsstraf virker alligevel lidt strengt!!

Eller hvad med en trafikkampagne – ” det er risikabelt at blande koersel med alkohol – ligesom det er er risikabelt at blande oel med whiskey”? Sjovt ikk.! Humor – det har de ihvertfald!

Eller hvad med et par “Wanted” plakater! Man ser dem mange steder – nogen gange en helt plakatfuld – og andre gange blot en A4 side! De 2 paa plakaten kan indbringe en dusoer paa 5 mill. pesos pr. stk. – ca. en halv mill. danske kroner – ret meget i et land hvor mindste dagloenen er ca. 20 kroner for ufaglaerte haandvaerkere!

I lufthaven i Cebu var der en “firearm realease counter” – dem ser man ikke mange af i Tirstrup!

Et skilt i et stort shoppingcenter – “Betal for 3 – faa 1” virker ikke specielt tillokkende – selvom alting selvfoelgelig er meget billigt hernede!

I alle taxaerne staar der, at startbeloebet er 10 pesos (ca. 1 kr) – men det er et gammelt skilt – siger taxachauffoerne – og startbeloebet er altsaa 30 pesos, hvilket alle rent faktisk saa ogsaa betaler – og ikke kun os turister! Det kan blot undre at man i saadan et skilteglad land ikke faar udskiftet skiltene med de 10 pesos til et skilt med 30 pesos! Iovrigt er det svinebilligt at koere i taxa!

Og moms snyd straffes aabentbart haardt her – “Det er en kriminel handling af udlade at betale moms” – staar der paa skilte i alle restauranter og forretninger – og man skal som kunde bede om at faa udleveret en kvittering! Men enten foelges der ikke op paa truslerne paa skiltet – eller ogsaa ligner vi bare ikke nogle momskontrolloerer – for vi har endnu aldrig faaet udleveret en kvittering paa en restaurant, hvor der er betalt moms! Saa det der med lidt “sort” oekonomi trives ogsaa fint her!

Ogsaa lige en sidste ting – som jeg har proevet at udbrede til ungerne i familien! I Bontoc var der et skilt med “udgangsforbud for mindreaarige fra kl. 21 til kl. 4”. Meget fornuftigt! Isaer det der med at de skal staa tidligt op! Saadan for at faa noget ud af dagen! Soerge for morgenmad til foraeldrene, vaske lidt toej osv.. Men det er som sagt slet ikke slaaet igennem i familien……endnu!!!

Hans Brok Brandi